Tuesday, April 7, 2015

Papa Jannseni koolitund L. Koidula majamuuseumis

Pärnu linn võimaldas muuseumis koolitundi läbi viia. 7.04.2015 kell 14.30 algaski meie lugemise, kirjutamise ja rehkendamise tund.
 Natuke enne 6. tunni lõppu asusime jalgsi teele, et õigeks ajaks kohal olla. 
 Sulepead ja kuivatuspaberid olid lauale valmis seatud. Igaüks valis endale istumiskoha vanaaegses koolipingis. Tindipott oli laua sees.
Ja meie ette astus koolipapa, seekord küll Elmar Trink. Et lapsed kuulaksid ja tähele paneksid, näitas ta, kuidas saab tüdrukuid tutistada, poisse kõrvast keerata või kepiga vastu näppe anda.

Enne tööle hakkamist vaatasime pisut ka majas ringi, sest paljud olid siin esimest korda. Saime teada, kus Jannsen tütar Lydia abiga Perno Postimeest kokku pani, nägime esimesi lehenumbreid. Uurisime vanaaegseid sööginõusid. Imestama pani suur soolakamakas lauaotsal ja lõikamismasin, millega selle küljest soola lahti sai kangutada. Saime teada, et selge ja loetava käekirja kirjutamiseks on kasulik püsti seistes kirjutada, pealegi ei vaju siis keha kõveraks.
 Üht koolitundi alustatkse ikka palvusega. Seda sai töölehe algusest algul loetud ja siis harmooniumi saatel ka lauldud. Pärast seda sai lugema, kirjutama ja rehkendama hakata.
  Töölehele sai peale kirjutatud oma nimi, proovida pookstahve kirjutada ja kokkoarvamist, maha-arvamist ja kasvatamist teha. Gerthrud sai arvelauaga väga hästi tehted tehtud, Taavi arvutas pigem peast (ka hästi), aga arvelaua kasutamist näitas E. Trink talle seepeale samuti.
Lehe teine pool, kus olid laused, jäeti koduülesandeks. Üks poiss küsiski pärast, kas need laused peab tõesti kodus ära kirjutama ... :-D
Klassijuhataja sai seekord küll lohutada, et VÕIB küll, aga ei PEA. Kirjaleht jääb mälestuseks... Muljed ka :-D

No comments:

Post a Comment